Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Δήλωση Αντώνη Δ. Συρίγου


Αγαπητοί σύντροφοι,

Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή μας έδωσαν μια μεγάλη μάχη προκειμένου να αποφύγομε την ασύντακτη χρεοκοπία με ό,τι ολέθριο θα συνεπαγόταν αυτό για όλους μας.
Όλοι γνωρίζομε το τι διαδραματίστηκε αυτές τις μέρες. Τις πιέσεις, τις εκβιαστικές παρεμβάσεις, τα διλήμματα που είχε ν’ αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Δόθηκε μια δύσκολη και άνιση μάχη που θα συνεχισθεί το επόμενο διάστημα. Δεν τα παρατάμε. Δεν υπεκφεύγομε την κρίσιμη στιγμή. Στις 25 Γενάρη ένας δύσκολος και τεράστιος αγώνας ξεκίνησε, στη διάρκεια του οποίου πολλές μάχες δόθηκαν και θα δοθούν και θα χρειαστεί να ζυγίζουμε κάθε φορά με σύνεση και σοβαρότητα τις περιστάσεις, τις συγκυρίες και το διακύβευμα.
Κάνομε την αυτοκριτική μας και απολογούμαστε για λάθη που έγιναν. Ωστόσο πρέπει να αντέξομε σαν χώρα και σαν λαός.
Το ερώτημα που τίθεται σ’ έναν βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτήν την στιγμή δεν είναι μόνο αν θα ψηφίσει ή όχι τα όντως επώδυνα μέτρα που θα έρθουν. Έτσι δεν είναι πλήρες, είναι μισό και κρύβει την διλημματική του μορφή. Πλήρες είναι αν συνάμα τον ρωτά αν θα στηρίξει ή όχι τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Αυτά τα δύο πάνε μαζί, δεν ξεχωρίζονται. Όταν είσαι κυβέρνηση, η αρνητική ή θετική ψήφος των βουλευτών έχει άμεση αντανάκλαση στην εμπιστοσύνη ή όχι προς την κυβέρνηση και υπ’ αυτήν την έννοια δεν είναι απλή υπόθεση, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες.
Προσωπικώς στηρίζω τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή μας. Αυτόν που τόνωσε τον ελληνικό λαό με την δύναμη της ψυχής του και μαζί κατάφεραν ώστε να ακουστεί η ελληνική φωνή και στην πιο μικρή χώρα αυτού του πλανήτη πετυχαίνοντας να ξεσηκώσουν λαούς αλληλέγγυους και συμπαραστάτες μας.
Οι προσδοκίες μας δεν ευοδώθηκαν, ο συμβιβασμός είναι επώδυνος όμως ταυτόχρονα η σθεναρή μέχρι την τελευταία στιγμή στάση της διαπραγματευτικής ομάδας και του ίδιου του Πρωθυπουργού αποκάλυψαν το βαθύ πρόβλημα στα σπλάγχνα της Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί άκρως σημαντικό για τον επαναπροσδιορισμό των αξιών της. Ο σπόρος έχει ήδη φυτευθεί .
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή μόνο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η κυβέρνησή του μπορεί να στηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και την δημοκρατία μας.
Το τοπίο χωρίς αυτούς (τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την κυβέρνηση) θα είναι θολό και ο δρόμος δύσβατος. Ας το αναλογιστούμε. Γι’ αυτό δεν τα παρατάμε. Αυτή η κυβέρνηση έχει την βούληση και την πρόθεση να σταθεί δίπλα στον οικονομικά αδύναμο, να τον ανακουφίσει και να κατανείμει τα βάρη με δικαιοσύνη. Μπορεί να δημιουργήσει τις ευκαιρίες για σταθερότητα και ανάπτυξη στο μέλλον.
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειαζόμαστε ενότητα και σύμπνοια σε κάθε επίπεδο. Έτσι, όπως ξεκινήσαμε, όλοι μαζί. Δεν εγκαταλείπουμε τους στόχους μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για το δίκιο του λαού μας και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για το καλύτερο που του αξίζει. Εχουμε χρέος, παρά τις διαφωνίες μας και τη στενοχώρια, που μας ποτίζει η κατάσταση να παραμείνουμε ενωμένοι και να σταθούμε όρθιοι. Το οφείλουμε σε όλους εσάς που μας στηρίξατε και μας εμπιστευθήκατε.
Ιδιαίτερα για τα νησιά μας θα παλέψομε για την πλήρη εφαρμογή της νησιωτικότητας σε κάθε τομέα της ζωής τους και θα προσπαθήσομε με διάφορα ισοδύναμα να αποκαταστήσομε τις όποιες απώλειές τους.


15/07/2015
Αντώνιος Δ. Συρίγος