Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Απόφαση ανοικτής συνεδρίασης συντονιστικού ΟΜ Νάξου‏

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΞΟΥ

 
Το συντονιστικό της Ο.Μ. Νάξου σε ανοικτή συνεδρίαση με τη συμμετοχή πολλών συντρόφων αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
Θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για τη πορεία της διαπραγμάτευσης, τις λανθασμένες εκτιμήσεις, τη μη επεξεργασία εναλλακτικής λύσης, την υπολειτουργία του κόμματος και τον αποκλεισμό του από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ωστόσο, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή και με δεδομένες τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, η απόδοση ευθυνών είναι άκαιρη, άτοπη και άσκοπη. Τη στιγμή τούτη, προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ενότητας μέσα από την πολιτική εγρήγορση και την συνειδητή αξιοποίηση της πολιτικής εμπειρίας που αποκτήθηκε μέσα από την πολιτική δράση του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.
Στη σημερινή κρίσιμη στιγμή για το λαό μας και την Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει ενωμένος, από τις Ο.Μ. τις Νομαρχιακές, τη Κ.Ε. τη Πολιτική Γραμματεία, μέχρι τη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρέπει να δυναμώσει η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το καταστατικό του, τις αποφάσεις του συνεδρίου και των άλλων οργάνων. Να δυναμώσουν οι δεσμοί των ΟΜ με τη κοινωνία και τα κινήματα αντίστασης στα νέα μέτρα.
Το κόμμα δεν πρέπει να εγκαταλείψει το λαό μας μόνο του, ούτε στο ενδεχόμενο μιας πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας του κράτους και της κοινωνίας, ούτε στα νύχια των ντόπιων εκπροσώπων των δανειστών που θα εφαρμόσουν με το χειρότερο τρόπο σε βάρος του το νέο ή άλλο χειρότερο πρόγραμμα. Η πλήρη και κάθετη αντίθεση μας στα νέα μέτρα δεν δικαιολογεί μια τέτοια πρακτική εγκατάλειψης. Όπως παλέψαμε σαν αντιπολίτευση να μην εφαρμοστούν παρόμοια μέτρα, έτσι τώρα σαν κυβέρνηση πρέπει να παλέψουμε να εφαρμοστούν με τις λιγότερες επιπτώσεις στο λαό, με το μεγαλύτερο δυνατό ταξικό επιμερισμό, ενεργοποιώντας όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες και ασκώντας άλλες πολιτικές που δεν περιορίζονται από τη συμφωνία.
Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς, που τόσο σκληρά πολεμήθηκε από τα πιο σκοτεινά κέντρα του Ευρωπαϊκού κατεστημένου, να μείνει ζωντανή καθαρή και χωρίς τις σχεδιαζόμενες επιμειξίες με τις μνημονιακές ντόπιες πολιτικές δυνάμεις. Θεωρούμε λανθασμένες τις αυτονομημένες ενέργειες συντρόφων που ανοίγουν το δρόμο στη δημιουργία άλλης κυβέρνησης ή την άτακτη μας υποχώρηση σε εκλογές.
Πέρα από τις απόψεις που εκφράζει το συντονιστικό της Ο.Μ. Νάξου, με τις οποίες μπορούν να συμφωνούν ή να διαφωνούν άλλα όργανα του κόμματος ή σύντροφοι, προτείνει να συνεδριάσουν άμεσα τα ανώτερα όργανα, να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις μετά από συντροφική συζήτηση και όλοι να αναλάβουν τη συλλογική ευθύνη της εφαρμογής τους, όποιες και να είναι αυτές. Μετά από αυτό τίποτα δεν θα δικαιολογεί διαφοροποιημένες προσωπικές απόψεις και ενέργειες που θα βλάπτουν το ΣΥΡΙΖΑ.
Κατατέθηκε ακόμα η παρακάτω πρόταση:
 στην προσπάθεια διασφάλισης της ενότητας του κόμματος, να εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος με το ερώτημα ναι ή όχι στη νέα συμφωνία, αφού πάμε στην ψήφιση των πρώτων μέτρων με "ψήφο κατά συνείδηση". Στο νέο δημοψήφισμα θα πάρουμε μέρος με τις θέσεις της η κάθε "τάση".

Νάξος 13/7/2015