Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Παρέμβαση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων στην εκδήλωση 11 φορέων της Σύρου για το ασφαλιστικό.



Κυκλάδες, 4-2-2016

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων χαιρετίζει τη σημερινή σας πρωτοβουλία και δηλώνει παρούσα στους δύσκολους αγώνες που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί για την έξοδο της χώρας μας από την επιτήρηση και την οικονομική και κοινωνική μας ανάκαμψη.
Προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των κοινών μας αγώνων είναι η ακριβής και ξεκάθαρη ενημέρωση όλων μας. Μόνο όταν ο διάλογος που αναπτύσσεται στην κοινωνία και τα κινήματα έχει κοινή βάση, μπορεί να προχωρήσει παραπέρα και να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές και τομές με το παρελθόν, που θέλουμε να αφήσουμε πίσω.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Οικολόγων Πράσινων είναι ανοιχτοί στο διάλογο και δεκτικοί στην κατάθεση ολοκληρωμένων βελτιωτικών προτάσεων.
Τα αποτελέσματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δεν πρέπει να συνδέονται σε καμία περίπτωση με την δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή αλλιώς κατά 1,8 δις ευρώ. Η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευση της συμφωνίας του Αυγούστου για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όχι με περικοπές συντάξεων αλλά με την πρότασή της για την αύξηση της εισφοράς εργοδοτών και εργαζομένων κατά 1 και 0,5 % αντίστοιχα, πρόταση η οποία έχει ήδη γίνει αποδεκτή από τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Το νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε και αποτελεί το θέμα της συζήτησης που γίνεται σήμερα στη Σύρο με την πρωτοβουλία 11 φορέων του τόπου, κινείται με βάση δύο βασικές αρχές: την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη για όλους.
Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση τολμά μια συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Κύριοι στόχοι των αλλαγών που θα επέλθουν είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος, η ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων και η περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών, χωρίς να πληγούν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι απολύτως αναγκαία με δεδομένη την κάκιστη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων (λόγω όλων των αμαρτωλών παρεμβάσεων του παρελθόντος, όπως δομημένα ομόλογα, PSI κλπ) και την βεβαιότητα ότι αν δεν υπάρξει τομή, σύντομα θα κληθούμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε ένα μη βιώσιμο σύστημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτάσσει την ιδιωτική ασφάλιση ως μεταρρυθμιστική τομή, όπως κάνει η ΝΔ διά στόματος του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ή το Ποτάμι διά στόματος του κ. Σταύρου Θεοδωράκη. Ούτε φυσικά συμφωνεί με τις υπόλοιπες προτάσεις της ΝΔ για περαιτέρω μείωση μισθών του δημόσιου τομέαεφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματοςπου θα εξαΰλωνε τις επικουρικές συντάξεις και συμψηφισμό των εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις αγροτών.