Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Εκπροσώπηση των Κυκλάδων στις διαρκείς επιτροπές





 Αναρτήθηκε χτες, Τρίτη, στην «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια» η απόφαση της Προέδρου της Βουλής, όσον αφορά στα μέλη των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και οι βουλευτές των Κυκλάδων.
Οι Διαρκείς Επιτροπές συνιστώνται και συγκροτούνται στην αρχή κάθε τακτικής συνόδου της Βουλής με απόφαση του εκάστοτε Προέδρου της, προκειμένου να επεξεργάζονται και να εξετάζουν σχέδια νόμων ή προτάσεις νόμων, ασκώντας τόσο νομοθετικό έργο, όσο και κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Οι βουλευτές που θα μετέχουν είχαν οριστεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, μέσω εγγράφων, τα οποία απέστειλαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.
Για τον πολυσήμαντο ρόλο τους εντός των διαρκών επιτροπών της Βουλής, εν μέσω μιας αρκετά δύσκολης περιόδου για τη χώρα, μίλησαν στην εφημερίδα, τόσο οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο κ. Βρούτσης, πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ευθύνη»Ο Συριανός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αντώνης Συρίγος, σχετικά με τη συμμετοχή του στη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, δήλωσε:
«Αυτός ο τομέας είναι πολύ σοβαρός, διότι συμπεριλαμβάνει μια ευρύτατη γκάμα αρμοδιοτήτων. Έχει μια πολύ μεγάλη σπουδαιότητα, κυρίως ο τομέας της Δικαιοσύνης, που αφορά άμεσα τους πολίτες, αλλά και αυτός της Διοικήσεως. Από κει και πέρα, είναι και τα ζητήματα, που αφορούν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που, όπως καταλαβαίνετε, είναι πάρα πολύ σοβαρά. Υπό αυτή την έννοια, νιώθω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη.
Η επιτροπή αυτή, όπως και όλες της βουλής ασχολούνται με το νομοθετικό έργο. Στο βαθμό, που θα έχω κι εγώ την δυνατότητα, θα επιδιώξω το καλύτερο που μπορεί να γίνει σε αυτούς τους τομείς. Διότι τομείς, όπως η Διοίκηση, έχουν χρόνια προβλήματα. Στη Δικαιοσύνη υπάρχει υποστελέχωση, υπάρχει δυσλειτουργία σε όλες τις δομές του κράτους, ιδίως μετά την οικονομική κρίση, η οποία μας ταλανίζει, αφού έως τώρα υπήρχε ως κριτήριο, μόνο το οικονομικό. Δυστυχώς, με αυτό τον τρόπο, παραγνωρίστηκε η ουσία των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν αυτοί οι τομείς. Δεν μπορεί το οικονομικό κριτήριο να υποσκελίζει την απόδοση της Δικαιοσύνης, για παράδειγμα, ή την καλή λειτουργία των δικαστηρίων, που είναι ο κατ’ εξοχήν τομέας του Υπουργείου. Αυτό ενδεικτικά. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους τομείς και τα υπόλοιπα υπουργεία. Πρέπει το καθένα να εκτελέσει την αρμοδιότητα, την οποία εκ νόμου έχει αναλάβει, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψιν τα οικονομικά κριτήρια, αλλά χωρίς αυτά να είναι και τα πρωτεύοντα. Τα πρωτεύοντα κριτήρια πρέπει να είναι οι στόχοι που έχει ο κάθε τομέας για τη λειτουργία του κράτους.»

Σε πρώτο πλάνο η νησιωτικότηταΓια τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος είναι πλέον μέλος της διαρκούς επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ θα μετέχει και στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία υπήρξε μέλος και κατά το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση, προτεραιότητα είναι η ανάδειξη και υποστήριξη της νησιωτικότητας.
Εξηγώντας τη λειτουργία των επιτροπών, ο κ. Συρμαλένιος ανέφερε, ότι «πρόκειται για τις διαρκείς και μόνιμες επιτροπές της Βουλής, οι οποίες κατ’ αρμοδιότητα συζητούν και προετοιμάζουν όλα τα νομοσχέδια, τα οποία προτίθεται να «κατεβάσει» το κάθε υπουργείο. Συνήθως, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία στην επιτροπή, απαιτούνται τέσσερις συνεδριάσεις, όπου σε αυτές καλούνται και οι εμπλεκόμενοι φορείς για το κάθε θέμα, που απασχολεί το εκάστοτε νομοσχέδιο. Κάθε βουλευτής και κάθε κόμμα μπορεί να προτείνει τροπολογίες και τροποποιήσεις άρθρων και διατάξεων μέσα στην επιτροπή. Αφού τελειώσει η επεξεργασία και συμπεριληφθούν οι όποιες τροποποιήσεις έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση, μετά την ψηφοφορία εντός της επιτροπής, ο νόμος πηγαίνει προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Άρα, ο ρόλος των επιτροπών είναι γνωμοδοτικός, μεν και συμβουλευτικός, αλλά και αποφασιστικός. Δηλαδή, ό,τι περάσει από την επιτροπή, πολύ δύσκολα αλλάζει στην Ολομέλεια».
Για το έργο που θα κληθεί να παρουσιάσει εντός αυτών των επιτροπών, τόνισε:
«Σε κάθε νομοσχέδιο που κατεβαίνει, προσπαθώ να δω τη νησιωτική διάσταση, μαζί με τους άλλους νησιώτες βουλευτές, περίπου 15, αν τους συνυπολογίσουμε όλους. Μαζί με αυτούς τους 15 ανθρώπους έχουμε κάνει ήδη μια προ-συζήτηση μεταξύ μας, ότι ανεξάρτητα με το τι θα γίνει θεσμικά, αν θα υπάρξει μια ειδική νομοτεχνική επεξεργασία με βάση τη νησιωτικότητα, εμείς θα παίζουμε αυτό το ρόλο εντός των επιτροπών. Θα αναδεικνύουμε από τη νησιωτική σκοπιά όλα τα θέματα, προσπαθώντας να τα προσαρμόσουμε και να τα εξειδικεύσουμε.»

«Θα απαιτηθεί δύσκολη κοινοβουλευτική εργασία»Όσον αφορά στη συμμετοχή του στην διαρκή επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, υπογράμμισε, πως «μέσα από αυτή την επιτροπή, βασικός μου στόχος είναι να περάσουν όλα εκείνα τα νομοσχέδια που θα έρθουν από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, αρκεί αυτά να είναι στα πλαίσια, όχι μόνο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να είναι στα πλαίσια της αναμόρφωσης των κοινωνικών δομών του κράτους, οι οποίες έχουν πλέον καταστραφεί. Τα προβλήματα που υπάρχουν στην Υγεία, παραδείγματος χάριν, είναι τόσα πολλά και τόσο σύνθετα, που θα απαιτηθεί πολύ δύσκολη κοινοβουλευτική εργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν, με τέτοια σειρά, που θα θέσουν τις επείγουσες ανάγκες σε προτεραιότητα προς επίλυση. Επομένως, η δική μου η συμβολή σε αυτή την επιτροπή θα είναι να λειτουργεί όσο το δυνατόν με καλύτερο τρόπο, να ακουστούν οι προτάσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και να επιλέγονται εκείνες οι λύσεις, που θα είναι προς όφελος των πολιτών που ζουν σε αυτή τη χώρα και οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση».

Πηγή: Κοινή γνώμη