Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 20:00 διοργανώθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Νάξου η παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι υποψήφιοι βουλευτές Νίκος Μανιός και Νίκος Συρμαλένιος. Η παρουσία των υπόλοιπων υποψηφίων του ψηφοδελτίου δεν κατέστη δυνατή, αφού περιοδεύουν σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Στην ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και διάρκειας εκδήλωση τοποθετήθηκαν οι δυο υποψήφιοι βουλευτές, απάντησαν σε ερωτήσεις από τα τοπικά μέσα και φορείς, και άκουσαν τοποθετήσεις από το ακροατήριο. Ο Νίκος Μανιός υποστήριξε ότι η «κωλοτούμπα» που αποδίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευσταθεί γιατί, κάτι τέτοιο θα γινόταν τον Φεβρουάριο. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια μάχη που διήρκησε περίπου έξι μήνες και έχει δυο μορφές. Είναι μια πολιτική μάχη ενάντια την λογική της λιτότητας ως μοναδική απάντηση στην κρίση. Είναι επίσης μια κοινωνική πάλη ανάμεσα στους εκφραστές των φτωχότερων και μεσαίων στρωμάτων και σε αυτούς που συγκεντρώνουν τον πλούτο. Τόνισε τη σχετικά καλή πορεία της οικονομίας και του τουρισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί καταστροφής τους. Αναφέρθηκε στα θετικά σημεία της συμφωνίας που αποτελούν επίμαχα σημεία διακυβέρνησης την επαύριο των εκλογών. Η κλιμακωτή είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, οι αυξημένοι και πιο στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι, ο αποδοτικός έλεγχος της λίστας Λανγκάρντ, η θετική επίδραση του νόμου των 100 δόσεων στην οικονομία είναι μερικά από τα σημεία διακυβέρνησης και εξαγγελιών στα οποία αναφέρθηκε και αποτελούν δείγματα γραφής Αριστερής διακυβέρνησης. Τέλος, υποστήριξε ότι τα δίκτυα παραγωγών που θα πωλούν χωρίς μεσάζοντες, η αναγνώριση της οικογενειακής εργασίας ως έξοδο για τους αγρότες, και η διατήρηση του 12.000€ αφορολόγητου θα δώσουν διέξοδο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής.
Εδώ μπορείτε να δείτε την ομιλία.
Ο Νίκος Συρμαλένιος υποστήριξε ότι πολλά σημεία του κυβερνητικού έργου αποτελούσαν σημεία τριβής με τους θεσμούς καιι πίεσης από πλευράς τους για να μην νομοθετηθούν. Επιπλέον η διαπραγμάτευση διενεργήθηκε σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο που εκφράστηκε σε δυο επίπεδα. Πρώτον, η χρηματοπιστωτική ασφυξία που εκδηλώθηκε από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης είχε στόχο την αριστερή παρένθεση. Δεύτερον το ελληνικό δημόσιο αποτελούμενο από γραφειοκρατικές, συγκεντρωτικές, και αντιδραστικές δομές προκάλεσε κρίσιμες καθυστερήσεις και σκοπέλους σε μια σειρά από ζητήματα. Ανέφερε ως παραδείγματα τα προβλήματα που προέκυψαν με το «Άρτεμις» και την ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση, την αλλαγή των διοικήσεων των νοσοκομείων, την υπηρεσιακή απόφαση ότι μόλις την 21η Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά τις εκλογές, θα μεταβεί κλιμάκιο της διεύθυνσης μεταλλείων για τον απαραίτητο έλεγχο ώστε να ανοίξουν τα σμυριδορυχεία στη Νάξο για φέτος, ενώ ήδη από τον Απρίλη έχει εγκριθεί από το ΥΠΑΠΕΝ η αύξηση της εξορυσσόμενης ποσότητας στις 7.500 τόνους. Παρόμοια παραδείγματα αποτελούν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει διορισθεί για μια πενταετία και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, η οποία διοικείται κατευθείαν από Βρυξέλλες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ισοδύναμα που διεκδικεί να θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, και στα θετικά σημεία τη κυβέρνησης των επτά μηνών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εδώ μπορείτε να δείτε την ομιλία.
Και οι δυο ομιλητές κατέληξαν στο ότι η παρούσα εκλογική μάχη είναι πιο κρίσιμη και από αυτή του Γενάρη. Ένα ισχυρό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ θα του επιτρέψει να διαχειριστεί με αριστερό πρόσημο τα θετικά και «ανοιχτά» σημεία στης συμφωνίας.