Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων που ισχύουν για το Νότιο Αιγαίο και αφορούν τη χρηματοδότηση έργων μέσω του ΕΣΠΑ



Θέματα που αφορούν τη νησιωτική Ελλάδα και τον τουρισμό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός». Ο Ν. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στα προγράμματα ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας: «Έτσι όπως γινόταν μέχρι σήμερα η διαμόρφωση του ΕΣΠΑ, είτε των περιφερειακών, είτε των τομεακών, εξυπηρετούσε σκοπιμότητες πιέσεων με ατάκτως ερριμμένα έργα και προγράμματα, τα οποία, όποιος προλάβαινε να τα ωριμάσει μέσα από μελέτες, έπαιρνε τη χρηματοδότηση. Αυτό γινόταν παντού. Το ίδιο γινόταν και στα νησιά και στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, όμως, εδώ, έχουμε και ένα επιπλέον πρόβλημα. Ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου από ένα σημείο και μετά εντάχθηκε από τον στόχο 1 στον στόχο 2, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση 75% να γίνει 50%, με κριτήρια ότι έχει ως μέσο όρο Α.Ε.Π. πάνω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.. Όμως, σε καμία περίπτωση αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των 48 περίπου κατοικημένων νησιών του νοτίου Αιγαίου, τα οποία, χάριν πέντε νησιών και με κριτήρια του 2008 και όχι σημερινά, δηλαδή, Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος και Σύρος, που η Σύρος αυτή τη στιγμή είναι σε κατάσταση δραματικής υποβάθμισης από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Χάρη λοιπόν αυτών των πέντε νησιών θεωρήθηκε ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου έχει πάνω από 75% μέσο όρο, άρα μπαίνει στον στόχο 2. Αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πολύ μικρότερους πόρους και σε ύψος, αλλά και σε κατεύθυνση υποδομών. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 450 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης για το ΕΣΠΑ 2007 - 2013, τώρα έχουν εγκριθεί 168 εκατ. ευρώ, δηλαδή, έχουμε πάνω από 50% μείωση των πόρων με ό,τι αυτό σημαίνει». Ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στη διαφαινόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α, τονίζοντας: «Θα έχουμε πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στον τουρισμό, αλλά και σε τομείς που νομίζουμε ότι απολαμβάνουν του υψηλού
Α.Ε.Π., όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσπαθούν να βρουν για να υπηρετήσουν, για παράδειγμα, στη Μύκονο, όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί, οδηγοί ΕΚΑΒ κ.λπ., δεν μπορούν να βρουν σπίτι, αφού από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ένα ποσό της τάξης των τριών έως πέντε χιλιάδων ευρώ για έξοδα διαμονής».

Συμφωνία ΤΤΙΡ: «Προφανείς οι αρνητικές επιπτώσεις στην εργασία, στα κοινωνικά δικαιώματα, στο περιβάλλον, στο διατροφικό πρότυπο»
Προφανείς είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Η.Π.Α. (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων – TTIP) στην εργασία, στα κοινωνικά δικαιώματα, στο περιβάλλον, καθώς και στο διατροφικό πρότυπο, όπως δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην ομιλία του κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα την εν λόγω συμφωνία. Όπως ανέφερε ο Ν. Συρμαλένιος: «Πρόκειται ακριβώς για τη διαδικασία όπου η οικονομία προτρέχει της πολιτικής, ενώ το ζητούμενο είναι αντίθετο. Ειδικά από εμάς ως Αριστερά, θα έπρεπε να είναι το αντίθετο και να είναι το επιδιωκόμενο, η πολιτική να κυριαρχήσει των αγορών και της οικονομίας. Όπως έλεγε και ένας μεγάλος οραματιστής, για τον οποίο εχθές είχαμε και έξι χρόνια από την επέτειο του θανάτου του, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, «πολιτικός έλεγχος της παγκοσμιοποίησης». Αυτή η διαδικασία συντελείται μέσα από αυτές τις συμφωνίες, η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης με οικονομικούς όρους των πολυεθνικών εταιρειών και όχι με όρους των κρατών-μελών και εμείς πρέπει να εργαστούμε ακριβώς για το αντίθετο». Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι στην εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να διεκδικηθεί στην ΕΕ η διαφάνεια και η δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και έθεσε ένα ερώτημα προς τους Υπουργούς: Εάν το θέμα επικύρωσης της συμφωνίας από την Ελλάδα έχει τεθεί από τους δανειστές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.